Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Här är regeringens lagförslag för nya 3:12-regler – ”alla företagare tar inte samma risk”

Civilrätt
Publicerad: 2017-03-23 15:19
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson Foto: Adam Wrafter / SvD / TT

Regeringen anser att de förändringar av de så kallade 3:12-reglerna som presenterades av en statlig utredning förra året skulle slå hårt mot de minsta företagen. Nu föreslå regeringen därför mildrade förändringar på flera punkter. Bland annat ska det inte bli någon sänkning av schablonbeloppet – och regeringen går inte heller vidare med förslaget om att höja löneuttagskravet.


Syftet med regeringens  nya lagförslag är att minska möjligheterna till inkomstomvandling, minskarspänningarna mellan olika typer av inkomst och öka neutraliteten i skattesystemet.

Finansministern Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund kommenterar ändringarna med att ”alla som använder sig av 3:12 reglerna inte tar samma risk”.

 ”Den som fakturerar en eller ett fåtal uppdragsgivare i stället för att ta anställning är inte nödvändigtvis jämförbar med den som med egna eller lånade pengar bygger upp ett litet företag.”

”En läkare som är anställd i ett landsting kan få ut över 100 000 kronor netto mindre per år än en kollega som från eget bolag fakturerar motsvarande bruttolönen.”

Förslaget som nu går ut på remiss innehåller bland annat följande:

Beräkningen av det lönebaserade utrymmet ändras
Det lönebaserade utrymmet beräknas för respektive andelsägare till summan av:

  • 15 procent av andelsägarens löneunderlag som inte överstiger 6 inkomstbasbelopp,
  • 30 procent av andelsägarens löneunderlag som överstiger 6 inkomstbasbelopp men inte 60 inkomstbasbelopp, och
  • 40 procent av andelsägarens löneunderlag som överstiger 60 inkomstbasbelopp.

Andelsägarens löneunderlag är företagets löneunderlag fördelat med lika belopp på andelarna i företaget multiplicerat med andelsägarens andelar i företaget.

För andelsägare som inräknas i samma närståendekrets beräknas det lönebaserade utrymmet på de närståendes sammanlagda löneunderlag och fördelas därefter mellan dem i förhållande till deras andelar i företaget.

Delägare med små andelsinnehav
Kravet på att delägaren ska äga en andel i företaget som motsvarar minst fyra procent av kapitalet i företaget för att få beräkna ett lönebaserat utrymme tas bort.

För de delägare som äger mindre än fyra procent av kapitalet i företaget begränsas det lönebaserade utrymmet till att uppgå till högst 0,25 gånger den egna eller någon närståendes kontanta ersättning från företaget och dess dotterföretag under året före beskattningsåret.

Det generella taket för storleken på det lönebaserade utrymmet tas bort.

Löneuttaget lämnas oförändrat
Regeringen anser att det så kallade schablonbeloppet i förenklingsregeln inte borde sänkas. Förslaget går därmed emot Utredningens förslag om att sänkas schablonbeloppet till 1,75 inkomstbasbelopp.

Skatten inom gränsbeloppet höjs
Skattesatsen för utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar upp till ett belopp motsvarande gränsbeloppet höjs från 20 till 25 procent. Det innebär att utdelning och kapitalvinst på kvalificerade andelar upp till och med gränsbeloppet ska tas upp till fem sjättedelar i inkomstslaget kapital.

Kapitalförluster på kvalificerade andelar i svenska aktiebolag och utländska juridiska personer som inte är marknadsnoterade ska dras av till fem sjättedelar mot skattepliktiga kapitalvinster på sådana tillgångar.

Dotterföretagsdefinitionen
Regeringen anser att löneuttagskravet ska lämnas oförändrat och går därmed mot Utredningens förslag om att höja löneuttagskravet. 

Förenklingsregeln får inte kombineras med huvudregel
Den som äger andelar i flera företag och beräknar årets gränsbelopp enligt förenklingsregeln för andelar i ett av företagen får inte beräkna årets gränsbelopp för andelar i andra företag.

Förslaget överensstämmer med utredningen.

Takbelopp för utdelning och kapitalvinst
Det införs ett gemensamt takbelopp för kapitalvinster och utdelningar. Utdelning respektive kapitalvinst ska inte tas upp i inkomstslaget tjänst till den del det skulle medföra att den skattskyldige och närstående under beskattningsåret från ett företag sammanlagt i inkomstslaget tjänst tagit upp utdelning och kapitalvinst till högre belopp än som motsvarar 120 inkomstbasbelopp.

Om bestämmelserna om tillkommande belopp är tillämpliga, ska även den del av kapitalvinsten eller utdelningen som tagits upp i inkomstslaget tjänst under tidigare beskattningsår beaktas. 

Lättare med ägarskiften i familjen
Ägarskiften mellan närstående underlättas. En andel i ett fåmansföretag ska under vissa förutsättningar inte anses kvalificerad enbart på grund av att någon annan närstående än andelsägarens make har varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag som bedriver samma eller likartad verksamhet.

Uppräkningen av sparat utrymme begränsas
Uppräkningen av sparat utdelningsutrymme sänks från statslåneräntan ökad med tre procentenheter till statslåneräntan ökad med två procentenheter.

 


Redan kund?

För dig som prenumererar

Bli Plus-kund idag för att ladda ner filen/filerna. Samtidigt får du tillgång till alla Plusartiklar.



KÖP HÄR

En månad 49 kr, därefter 99 kr per månad. Ingen bindningstid.

Jaqueline Balcer Bednarska
jaqueline.balcer.bednarska@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: